فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال هفتم شماره 21 (زمستان 1391)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هفتم شماره 21 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • باقر ساروخانی، علیرضا قاسمی* صفحه 7
    پژوهش حاضر با توجه به گرایش روزافزون جامعه به طلاق توافقی درصدد است با بررسی جامعه شناسانه و به کمک روش های کمی (پیمایش) و کیفی (اسنادی و کتابخانه ای)، عوامل اجتماعی موثر بر طلاق توافقی شهرستان را مورد بررسی قرار دهد.
    بررسی ها نشان می دهد که تقابل ساختار سنتی و مدرن در جامعه کنونی ایران، فردگرایی نیمه تمام، افزایش آگاهی و اشتغال زنان، تغییر نگرش افراد جامعه نسبت به ازدواج، جامعه پذیری ناقص و کاهش کنترل اجتماعی از عوامل افزایش طلاق در جامعه می باشد. مقایسه دو نوع طلاق توافقی و غیرتوافقی نشان می دهد که طلاق توافقی بیشتر از سوی افراد طبقه متوسط جامعه مورد استقبال قرار می گیرد، این افراد نسبت به افرادی که به صورت غیر توافقی اقدام به طلاق می کنند، به ساختارهای مدرن جامعه نزدیک تر بوده و به زندگی نگرش غیر سنتی دارند و نسبت به یکدیگر در زندگی و حتی در فرآیند طلاق مسالمت آمیز برخورد می کنند. کمتر خیانت می کنند و کمتر به مواد مخدر اعتیاد دارند و دغدغه های اقتصادی آنها کمتر از دغدغه های فردی، عاطفی و فرهنگی، در جدایی این افراد اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: طلاق توافقی، دوساختی شدن، فردگرایی، اشتغال زنان و افزایش آگاهی زنان
  • ام البنین چابکی* صفحه 51
    این پژوهش، رابطه تماشای تلویزیون را در شکل دادن به الگوی مصرف زنان دانشجو، مورد بررسی قرار می دهد و هدف آن نشان دادن تاثیر تلویزیون بر انتخاب و خرید کالا و خدمات توسط مخاطبان است. برای این منظور، دانشجویان دانشگاه الزهرا(س)، مورد مطالعه قرار گرفتند و 240 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. داده های آماری با بهره گیری از نرم افزارSPSS و آزمون فریدمن و ضریب همبستگی کرامر و تااوکندال بی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل های دو متغیره و سه متغیره بر اساس نوع و میزان همبستگی بین متغیرهای مستقل و وابسته ارائه شد. نتایج نشان داد بین متغیر مستقل «مدت تماشای تلویزیون» و متغیر وابسته «الگوی مصرف دانشجویان دانشگاه الزهرا(س)»، همبستگی مثبت وجود دارد. اگرچه بیشتر دانشجویان، تلویزیون را با هدف پر کردن اوقات فراغت خود تماشا می کنند، اما برنامه های این رسانه بر انتخاب آنان در خرید مواد خوراکی، پوشاک، هدیه، لوازم بهداشتی و کالاهای فرهنگی تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، تلویزیون، جامعه پذیری، زنان دانشجو، الگوی مصرف
  • محمدتقی کرمی قهی*، شهربانو پاپی نژاد صفحه 77
    پژوهش حاضر به بررسی زمینه های اجتماعی فرهنگی تک زیستی دختران مجرد در کلان شهر تهران پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از روش کیفی و تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته برای گردآوری اطلاعات مورد نظر استفاده شد. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید و داده های گردآوری شده با روش تحلیل موضوعی یاتماتیک تحلیل شده اند. یافته های این پژوهش نشان داد زمینه های نامساعد خانوادگی(از بین رفتن خانواده مبدا و ناکارآمد بودن آن)، زمینه های اجتماعی فرهنگی(نظیر بالا رفتن سن ازدواج دختران، تجربه مهاجرت تحصیلی، تاثیرپذیری از گروه همسالان) و نیازهای اقتصادی از مهم ترین بسترهای موجود و زمینه ساز اقدام به تک زیستی اجباری دختران جوان است. از مهم ترین آثار تجربه تک زیستی دختران مجرد می توان به تنهایی، ناامیدی، اضطراب، افسردگی، خلا محبت واقعی و آرامش در کنار خانواده، نداشتن احساس امنیت، عدم پذیرش این سبک از زندگی از سوی افراد جامعه و از همه مهم تر عدم تعلق به خانواده و به مرور زمان شکل گیری احساس پوچی در زندگی آنها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: خانواده، تک زیستی، دختران، تحلیل یاتماتیک
  • سیمیه طزری*، مهرانگیز شعاع کاظمی، سیمین حسینیان صفحه 111
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تمرینات کاراته بر افزایش ابراز وجود دانش آموزان دختر مبتلا به کمرویی مقطع راهنمایی شهرستان سبزوار است. روش پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه گیری به صورت تصادفی و چند مرحله ای انجام شد و بعد از همسانی، افراد به سه گروه آزمایشی (42 نفر) و یک گروه کنترل (14 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایشی در معرض تمرینات کاراته (متغیر مستقل) قرار گرفت و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. زمان اجرای تمرینات شامل سه روز در هفته و روزانه 120 دقیقه به مدت 8 هفته بود. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از: 1- پرسشنامه کمرویی رافی با 25 سوال 2- پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی با 40 سوال که طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. داده های پژوهش حاکی از آن است که: آموزش کاراته سبب افزایش ابراز وجود دانش آموزان کمرو نمی شود 5 p< %. تفاوت معناداری در ابراز وجود دخترانی که آموزش کاتا و کمیته دریافت کرده بودند نسبت به دخترانی که آموزش کاتا / کمیته دیده بودند، وجود نداشت 5. p< % تفاوت معناداری در ابراز وجود دخترانی که آموزش کمیته دریافت کرده بودند نسبت به دخترانی که آموزش کاتا دیده بودند، وجود نداشت 5. p< % آموزش کاراته تاثیر معناداری بر کاهش کمرویی ایجاد نکرد 5 p< %. براساس یافته های پژوهش این گونه استنباط می شود که برای اصلاح رفتارهای نه چندان سازگار نیاز به تکنیک های متعدد می باشد که یکی از آن موارد می تواند استفاده از تمرینات فیزیکی / ورزشی باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات کاراته، ابراز وجود، کمرویی، دانش آموزان دختر
  • منصوره نیکوگفتار* صفحه 131
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ساخت خانواده و افسردگی در دختران نوجوان است. 167 نفر از دانش آموزان دختر دوره راهنمایی منطقه 6 آموزش و پروش با میانگین سنی 5/13 سال به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه خانواده آزما و فهرست افسردگی کودک پاسخ دادند.
    پس از جمع آوری اطلاعات، از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و...) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری) استفاده شد.
    نتایج نشان داد که 1/67 درصد از گروه نمونه فاقد افسردگی، 3/29 درصد در آستانه افسردگی و 6/3 درصد دارای افسردگی هستند. نتایج همچنین همبستگی منفی و معنادار بین افسردگی و نمره کل ساخت خانواده(05/0>α،159/0-= r) و زیر مقیاس های نقش های خانوادگی (01/0>α، 438/0 -= r)و ابراز عواطف (01/0>α، 280/0 -= r) و همبستگی مثبت و معنادار بین افسردگی و حل مشکل (01/0>α، 417/0= r) را نشان دادند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز با توجه به ضرایب تاثیر نقش های خانوادگی (295/0-) و حل مشکل (242/0) بیانگر آن بود که 23% واریانس مربوط به افسردگی در گروه نمونه به وسیله این دو زیرمقیاس قابل تبیین است. در پایان الزامات موضوع مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ساخت خانواده، افسردگی، نوجوانان دختر
  • بهرام رنجبریان، شیرین سلیم*، علیرضا امامی صفحه 147
    بسیاری از مصرف کنندگان از سبک پوشش به عنوان وسیله ای برای مدیریت تصویر یا وجهه خود و ابراز احساس وابستگی به گروهی خاص یا استقلال خود استفاده می کنند. مد، نوعی رفتار جمعی است و به سبکی اشاره می کند که توسط گروه وسیعی از مردم در یک زمان و مکان خاص مورد قبول واقع شده است. این پدیده با خصیصه های اجتماعی و فردی تحت تاثیر قرار می گیرد. نگرانی های اجتماعی فرد یکی از عوامل تعیین کننده توجه وی نسبت به واکنش دیگران نسبت به رفتار خود است که باعث ایجاد تمایل به همنوایی می گردد. افراد با خودپنداره های مستقل و وابسته میزان متفاوتی از نگرانی های اجتماعی و همنوایی را ابراز می کنند. هدف مطالعه حاضر تحلیل پیش فرض ها و پیامدهای همنوایی بانوان جوان ایرانی در زمینه مد لباس است. شرکت کنندگان در این پژوهش 280 نفر از بانوان دانشگاه اصفهان بودند که از طریق نمونه گیری طبقه ای و به شکل تصادفی انتخاب شدند. مدل مفهومی پژوهش به شکل یک مدل ساختاری برای آزمون روابط میان خودپنداره مستقل و وابسته، توجه به اطلاعات حاصل از مقایسه های اجتماعی، همنوایی و رضایت از همنوایی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می-دهد افراد با خودپنداره وابسته توجه بیشتری به اطلاعات مقایسه های اجتماعی دارند. اما افراد با خودپنداره مستقل به همنوایی در استفاده ار مد لباس تمایل بیشتری دارند. همچنین توجه به اطلاعات حاصل از مقایسه های اجتماعی با همنوایی رابطه معناداری دارد. در نهایت رابطه همنوایی و پیامد آن یعنی رضایت از همنوایی معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی مد، خودپنداره، توجه به اطلاعات مقایسه های اجتماعی، همنوایی
  • محمد میرسندسی، حسینعلی قبادی، احمد درستی، ابوالفضل سعیدی* صفحه 181
    زنان، نیمی از ترکیب جمعیتی جوامع را تشکیل می دهند که با داشتن توانمندی های ذات گرایانه خود، نقشی اساسی در تکامل مرد، تربیت نسل، مدیریت عاطفی کانون خانواده و پویایی فرهنگ جامعه ایفا می نمایند. این قشر عظیم در گفتمان غالب عصر حاضر، حقوق و مطالبات خود را در گفتمان جنسیت و گرایش های فمنیستی دنبال می نمایند. فمنیسم، جنبشی است که با رویکرد سیاسی و حقوقی به دنبال دست یابی به حقوق از دست رفته زنان، رفع تبعیض جنسیت و مبارزه با گفتمان مرد محور و جلوه های تفکر مردسالاری، توانسته است، ایده ها و مطالبات خود را به عنوان یک گفتمان جهان شمول، به سایر جوامع، بسط و انتشار دهد.
    امروزه فمنیسم، پویاترین و گسترده ترین شکل خود را در پیوند با پست مدرنیسم ارائه داده است. فمنیست ها برای بسط ایده های خود، از ظرفیت هنری و ادبی رمان به عنوان موثرترین ابزار و رسانه استفاده نموده اند. در ایران نیز برخی از رمان های پست مدرن فارسی به مسئله و موضوع زنان پرداخته اند، یافته های این تحقیق با تحلیل محتوای برخی از رمان های پست مدرن فارسی، بیانگر وجود مفاهیم و مولفه های اساسی فمنیسم شامل: عقب ماندگی زنان، مظلومیت، ستم بر آنان، حقوق زنان، آزادی زنان و نابرابری اجتماعی، در نگرش نویسندگان می باشد که آن نیز به نوبه خود، گویای وجود برخی از واقعیت های اجتماعی جامعه ایران در دوره معاصر در نوع نگاه به زنان بوده است و تا زمانی که این نگرش ها به عنوان یک واقعیت، در عین و ذهن (باور و ساختار) جامعه وجود داشته باشد، رویکرد رادیکالی فمنیسم و گرایش افراطی به گفتمان جنسیت، به تشدید این دیدگاه و انعکاس آن در رمان های فارسی و بروز برخی پیامدهای فرهنگی و تربیتی در جامعه منجرخواهد شد.
    کلیدواژگان: زنان، فمنیسم، پست مدرنیسم، فرهنگ، رمان
|
  • Bagher Saroukhani, Alireza Ghasemi* Page 7
    Given the increasing tendency of the society toward uncontested divorce, the present study aims at investigating the social factors influencing this kind of divorce in Kermanshah relying on a sociological analysis and using quantitative (survey) and qualitative (field study, documentary research and library work) methods. The analyses indicated that the contrast between traditional and modern structures of the current Iranian society, halfindividualism, increase of women’s awareness, women’s employment, changing attitudes towards marriage, imperfect socialization, and decrease of social control are among the factors which cause the increase of divorce in society. A comparison of uncontested divorce and contested divorce indicated that uncontested divorce is mostly followed by the middle class people who are closer to modern structures of the society, have untraditional attitudes towards life and utilize more peaceful ways in dealing with each other and even in divorce process. Fewer cases of betrayal and addiction are seen among these people and economic problems influenced their split less than individual, emotional, and cultural problems.
    Keywords: uncontested divorce, getting double, structured, individualism, women's employment, increase of women's awareness
  • Ommolbanin Chaboki* Page 51
    This paper attempts to investigate the role of watching television in shaping the consumption pattern of female university students. To fulfill this objective, the students of Al- Zahra University were studied. A group of 240 students were selected on the basis of the random sampling method and were given a researcher-made questionnaire to answer. The data were analyzed using SPSS software, the Friedman test and the Kramer and Tow-Kandal B correlation coefficient. The results of the bivariable and tri-variable analyses were presented on the basis of the kind and degree of correlation between independent and dependent variables. The results indicated that there is positive correlation between ‘length of watching television’ (the independent variable) and Al-Aahra University students’ consumption pattern (the dependent variable). It was also found out that although most students watch TV as a leisure activity, the programs of this medium impact their choice of food, clothes, gifts, toiletries and cultural goods in shopping.
    Keywords: mass media, television, socialization, female students, consumption pattern
  • Mohammad Taqi Karami Qahi*, Shahrabanoo Papinejad Page 77
    The present study deals with the socio-cultural backgrounds of unmarried girls’ living a single in Tehran megacity. The research data were collected using the qualitative method and the semistructured interview technique. The subjects were selected via purposive sampling method and the collected data were analyzed using the thematic analysis procedure. The results of this study show that the unfavorable family backgrounds (the eradication of the original family, dysfunctioning of the original family), sociocultural backgrounds (such as the ascendance of girls’ marriage age, educational immigration experience and influence of peer groups) and economic needs are among the most important reasons which pave the way for young, single girls’ living a single life compulsorily. Among the most important consequences of unmarried girls’ living a single life, one can refer to loneliness, hopelessness, anxiety, depression, lack of true affection and tranquility beside family, lack of a sense of security, rejection of this style of life by people in the society, and, above all, not belonging to a family and development of a feeling senselessness in life.
    Keywords: family_living a single life_girls_thematic analysis
  • Simin Tazri*, Mehrangiz Shoa Kazemi, Simin Hosseiniyan Page 111
    This study aims at examining the impact of karate training on the enhancement of assertiveness among Sabzevar’s shy female guidance school students. To fulfill this objective, the pretestposttest quasi-experimental research method with a control group was utilized. The subjects were selected through the multistage random sampling method and after making sure about their homogeneity, they were divided into three experimental groups (n = 42) and a control group (n = 14). The experimental croups received karate training (independent variable) but the control group did not receive any treatment. The length of the training program was 8 weeks and the subjects followed it three days a week with 120 minutes of daily exercise. The measurement instruments included the Rafi shyness questionnaire with 25 items and the Gambrel and Ritchie assertiveness questionnaire with 40 items, which were administered at the pre-test and posttest stages. The collected data indicated that karate training doesn’t increase the assertiveness of shy students (p<%5). It was also found out that there is no significant difference in the assertiveness of the girls who had received Kata/Kumite training and those who hadn’t (p<%5) and the assertiveness the girls who had received Kumite training and those who had received Kata training was not significant different, either (p<%5). Hence, it can be said that karate training did not have any significant effect on reducing shyness (p<%5). The findings of the present study suggest that modification of maladjusted behaviors requirevarious techniques one of which can be physical training.
    Keywords: karate training, assertiveness, shyness, female tudents
  • Mansureh Nikoogoftar* Page 131
    The aim of this study is to examine the relationship between family structure and depression in female adolescents. For this purpose, 167 female guidance school students with the average age of 13/5 were chosen from the sixth educational district in Tehran through the random sampling method and were administered the Child Depression Inventory and the Family Assessment Device. The collected data were analyzed through descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, etc.) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis). The results showed that 67/1 of the sample group had no depression, 29/3 were on the threshold of having depression and 3/6 were depressed. The results also showed a significant negative correlation between depression and the total family structure score (α < 0/05, r = - 0/159) and the subscales of family roles (α < 0/01, r = -0/438) and emotional expression (α < 0/01, r = -0/280). Also, there was a significant positive correlation between depression and problem solving (α < 0/01, r = 0/417). Given the coefficients for the influence of family roles (-0/295) and problem solving (0/242), the regression analysis showed that 23% of the variance of depression in the sample could be explained by these two subscales. The implications are discussed at the end.
    Keywords: family structure, depression, female adolescent
  • Bahram Ranjbariyan, Shirin Salim*, Alireza Emami Page 147
    Most consumers consider their clothing fashion as a means to manage their public image, to express their affiliation with a specific group or to display their autonomy. Fashion is a form of collective behavior and style followed by a large group of people at a given time and place. This phenomenon is influenced by social and personal traits. The social concerns of an individual is one of the crucial factors which influences his/her evaluation of others’ reactions towards his/her behavior which, in turn, predisposes him/her to conformity. Individuals with independent and dependent self-concepts display varying degrees of social concerns and conformity. The aim of this study is to analyze the presuppositions and consequences of the Iranian young ladies’ conformity in choosing their clothing fashion. The subjects were 280 female students from Isfahan University who were selected by the stratified random sampling method. The conceptual model of the study is a structural model aimed at testing the relationships between independent and dependent self-concepts, consideration of the social comparison information, conformity and satisfaction with conformity. The results indicate that individuals with dependent selfconcepts tend to pay more attention to the social comparison information. However, individuals with independent selfconcepts are highly predisposed to conformity in following clothing fashion. Also, the information gained from social comparisons had a significant relationship with conformity. Finally, the relationship between conformity and its outcome, i.e. satisfaction with conformity, was significant.
    Keywords: fashion sociology, self, concept, consideration of the social comparison information, conformity
  • Seyyed Mohammad Mirsondosi, Hussein, Ali Qobadi, Ahmad Dorosti, Abolfazl Saeedi* Page 181
    Women comprise half of the world population and having their own intrinsic capabilities, they play a crucial role in man’s evolution, training the generations, emotional management of the family and cultural dynamism. Today, women as a huge social group seek their rights and demands within the framework of a gender-oriented discourse and feministic tendencies. Following a political and legal approach, feminism attempts to regain women’s forfeited rights, eliminate gender discrimination and challenge male-oriented discourse and representations of patriarchy and it has managed to spread its notions and demands as a universal discourse to all parts of the world. Today, feminism presents its most dynamic and extensive form in association with postmodernism. To spread their ideas, feminists have utilized the artistic and literary potentials of novel as the most influential device and medium. Some postmodern Iranian novels have dealt with the issue of women, too. In this study, the findings achieved from the content analysis of some postmodern Persian novels suggest that their authors believe in some essential feministic concepts and elements such as women’s backwardness, cruelty to women, women’s rights, women’s freedom, social inequality, which, in turn, suggest that some social realities have influenced the modern Iranian society’s outlook towards women and as long as such attitudes exist in the thought system and structure of the society, radical feministic approaches and extremist tendencies towards gender issues will lead to the intensification of this outlook in Persian novels and its cultural and educational outcomes in the community.
    Keywords: women, feminism, postmodernism, culture, novel